Camerun 2017

Camerun 2017

Ho hem tornat a fer! Per quart any consecutiu tornem a visitar el país africà en busca de noves aventures solidàries i esportives. Camerun ha estat el país escollit pel 2017. L’anomenen l’”Àfrica en miniatura” per la seva diversitat geològica i cultural: té platges, deserts, muntanyes, selves i sabanes.

A nivell esportiu, en destaca la seva llarga tradició futbolística, sent el país africà que més vegades ha participat en un mundial de futbol. Té destacats jugadors de nivell mundial com Samuel Eto’o, Roger Milla i el mític Thomas N’kono, l’actual entrenador de porters del RCD Español.

EL PARTIT

El 9 d’abril de 2017 una expedició de 30 persones vàrem emprendre el viatge cap al país africà, on ens esperaven els principals mitjans de comunicació de Yaundé, la capital. Després d’una concorreguda roda de premsa amb les principals televisions locals, tocava entrenar i adaptar-se a l’humit clima de la zona.

L’11 era el dia esperat. El dia que ens enfrontaríem amb el Dragons de Yaoundé, segons classificats de la Lliga camerunesa. Fins al minut 60 el resultat era de 1-1 (Gol de Kevin Caballero), però finalment es va imposar la superioritat física dels africans que van acabar golejant el conjunt franquesí. El resultat final va ser 5-1 però, com sempre, és el menys important. El que ens emportem cap a casa és, una vegada més, una experiència increïble.

LA VESSANT SOLIDÀRIA

Amb aquest viatge hem aconseguit batre rècords. Gràcies a la solidaritat de tots els socis, amics i empreses del Vallès Oriental vàrem recaptar prop de 10.000€ pel bonic projecte que la ONG catalana Insolàfrica està desenvolupant a la localitat de Kribi: la construcció d’una biblioteca a l’Escola d’Infermeria.

Cal remarcar que també es va aconseguir portar 700 quilos de material escolar i esportiu, que s’han repartit entre els nens i nenes de Kribi i del filial dels Dragons de Yaoundé.

Sense dubte, un dels moment claus del viatge va ser l’acte de col·locació de la primera pedra de la biblioteca que portarà el nom del nostre Club. Els nens de la ONG ens varen rebre amb càntics i balls típic de la regió. Estaven bojos d’emoció per veure’ns i jugar amb nosaltres. Va ser un moment que ens va emocionar a tots.

Un dels altres moments especials, a banda de l’entrega del material solidari i esportiu, va ser l’entrega del nostre llibre solidari ‘El Somni d’en Jan’, a diversos nens de l’ONG Insolàfrica, que han pogut gaudir-lo i dibuixar en les il·lustracions en blanc i negre. Un llibre que també va servir, a banda d’altres iniciatives, per poder recaptar fons per construir la biblioteca a Kribi.

Totes i cadascuna d’aquestes aventures han sigut realment màgiques. Ens enriqueixen no només com a persones, també com a club.

ELS RESULTATS

Rebem bones notícies de Camerún. Mig any després de la nostra visita al país, ens arriben fotografies on veiem els avanços que s’han aconseguit amb el material que els hi vàrem portar el mes d’abril.

Als nostres amics del barri d’Etetack (situat a la part alta de Yaoundé) els hi vàrem entregar samarretes, pilotes i material esportiu, que han aprofitat per a crear equips de futbol base que ajunten a nens i a joves. L’equip, que s’anomena “Ramassà Espoir d’Etetack”, ja està en ple rendiment i ha participat en tornejos d’estiu. En l’actualitat, està en procés d’afiliació a la Lliga de futbol juvenil del Camerún.

Sensibilització social

En la vessant professional, l’ajuda de l’A.E. Ramassà els permetrà la supervisió i formació dels joves en oficis com la informàtica, mecànica, criança, etc.

La nostra col·laboració també ha contribuït a la sensibilització social, organitzant sessions de sensibilització i xerrades educatives per a joves, ajudant-los a descobrir el concepte d’Ubuntu.

Sensibilització cultural

En l’àmbit cultural, han creat una companyia de teatre i dansa; la “Compagnie Ramassà”, on ensenyen als nens i nenes a practicar la dansa africana tradicional, així com dansa contemporània. Els nens també aprenen música (en concret, percussió) i teatre, sempre relacionat amb la ideologia Ubuntu, una filosofia de vida creada per Desmond Tutu orientada a la lleialtat de les persones i la relació entre aquestes.

A continuació us mostrem algunes de les imatges dels assajos del grup:

EL PROJECTE

La companyia teatral de l’A.E. Ramassà té un projecte entre mans molt encoratjador. El 20 de desembre l’associació va organitzar una tarda cultural solidària a fi de recaptar fons pel desenvolupament d’un punt d’aigua per a la població del barri d’Etetack. Aquell dia es va presentar en viu la dansa contemporània, música tradicional (amb percussió i tambors) i cançons. També va haver-hi altres artistes de renom internacional, com el Sr. Tiomela Dany Stéphane, artista, coreògraf, ballarí, bateria i dramaturg responsable de la “Cie RAMASSA Cultura”.

Etetack

Per posar-vos en context, Etetack és un suburbi situat als afores del nord de la ciutat de Yaoundé. És un barri amb una població cosmopolita i heterogènia. És conegut per la modesta qualitat dels seus edificis i el baix poder adquisitiu dels seus habitants. El 75% de les cases estan construïdes de materials precaris i un dels principals problemes amb el que es troben és el poc subministrament d’aigua potable.

El barri no està completament abastat d’aigua potable, pujant el preu d’aquesta per a la població del barri. Això fa que gairebé la majoria de la població consumeixi aigua de muntanya que han d’anar a recollir al bosc. Aquesta és una tasca molt difícil perquè sovint hi ha una gran afluència en el punt d’aigua i és necessari esperar durant hores per tenir una llauna o un bidó d’aigua de la muntanya.

A més, ha de tenir-se en compte que el lloc on es troba aquest punt d’aigua és molt poc saludable perquè els instruments utilitzats per canalitzar i recollir l’aigua estan fets de materials improvisats. L’objectiu del de la tarda cultural és la d’aconseguir habilitat i sanejar el punt d’aigua potable per a garantir les condicions salubres per a la població d’Etetack.

Aquesta és la vista del barri d’Etetack des del Mont Messa:

Organigrama